Tieteen ja taiteen Allegra Lab Helsinki

ALH

Kannatusjäsenemme esittäytyvät: vuorossa on Allegra Lab Helsinki. Mitä yhdistys tekee ja millaisia yhteyksiä sillä on Tohtoriverkoston toimintaan?

Allegra Lab Helsinki ry on tieteen, taiteen ja tutkimuksen rajapinnassa toimiva yhdistys, joka perustettiin vuonna 2014. Yhdistyksen sääntömääräinen tarkoitus on löytää näille aloille uudenlaisia ilmaisumuotoja ja uutta yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Esimerkiksi Tutkitusti on yhdistyksen oma ja tärkein tiedeviestinnällinen hanke, joka kokoaa yhteen 24 yleistajuista tiedejulkaisua.

ALH linkittyi taipaleensa alkuvaiheessa vahvasti antropologian alan Allegralaboratory.net-verkkomediaan, joka perustettiin vuonna 2013 ja nousi nopeasti yhdeksi maailman johtavista antropologian alan verkkojulkaisuista. ALH:n toimintakenttä on kuitenkin sekä laajempi että suppeampi. Yhdistys ei keskity vain antropologiaan, vaikka se onkin arvostetun AntroBlogi-verkkomedian taustataho. ALH toimii vain Suomessa ja suomen kielellä.

ALH toteuttaa tavoitteitaan lukuisissa projekteissa, joissa on mittava joukko eri yhteistyökumppaneita. Projektit ovat tiede-taidehäröilyä, koulutuskokonaisuuksia ja yleistajuista tiedejulkaisemista. Yhdistys toteuttaa myös tilaustoimeksiantoja omistamansa Tiedeagentuuri Oy:n kautta.

Lundin yliopiston ihmisoikeustutkimuksen lehtori, dosentti Miia Halme-Tuomisaari toimii ALH:n hallituksen puheenjohtajana. Hänen mukaansa parasta yhdistyksen työssä on avoimuus ja vapaus kokeilla sekä tehdä erilaista. Suurimmat haasteet ovat tarkalleen nämä samat:

Usein projektien alussa oikeastaan kukaan ei täsmällisesti tiedä, mistä on kyse ja miten projekti toteutetaan. Saamme opetella ja toimia luovasti. Samalla tämä muodostaa luovan alan toimijoille tuttuja haasteita kuten riittävä resurssointi ja aikataulutus. Olemme toimijana orgaaninen ja dynaaminen. Tietyt käytännön asiat saattavat myös toteutua luovasti.

Entä yhteys Tohtoriverkostoon? Yksi ALH:n tavoitteita on parantaa sen toimialojen ammattilaisten työasemaa. Eritasoinen lobbaus on tässä tärkeässä osassa. Tohtoriverkosto toteuttaa samoja tavoitteita laajan verkostonsa avulla. Yhteistyö on luontevaa ja sitä voidaan edistää yhteisillä tapahtumilla ja koulutuksilla.

Esimerkiksi tutkijoiden tiedeviestintätaidot hyötyvät usein pienestä sparrauksesta. Halme-Tuomisaari muistuttaa, että tällaista koulutusta ALH:n kautta on jo toteutettukin.

Myös asiantuntijuuden tunnistaminen ja esiin tuominen tuottaa monelle tutkijalle haastetta. Tähänkin olemme pureutuneet, ja olisi mukava jatkaa teeman parissa Tohtoriverkoston kanssa. Ja kukapa tietää, mitä muuta esiin vielä nousee. Odotamme innolla inspiroivia keskusteluja ja uusia avauksia!

Lisätietoja: Allegra Lab Helsinki

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *