Tohtoriverkosto ry:n starttitapaaminen pidettiin etäyhteyksin 3.4.2020 ja mukana oli 18 aktiivista osallistujaa, sekä jäseniä että jäsenyyttä vielä harkitsevia. Tavoitteena oli tutuksi tulemisen lisäksi tunnistaa tärkeimmät teemat tuleviin jäsenkoulutuksiin ja valmennuksiin.
Jatkossakin Tohtoriverkoston tilaisuuksissa oivalletaan ja paketoidaan osaamista, luodaan verkostoja, myydään asiantuntemusta ja hinnoitellaan se kohdilleen. Lisäksi toivottiin tukea erityisesti uranvaihdoksiin: vertaiskeskusteluja, -mentorointipareja, tarinoiden jakamista. Yhteistyötä teemme muun muassa uraohjaajien ja -valmentajien kanssa.
Aiempien selvitysten perusteella tutkijanuraan liittyvien odotusten ja realiteettien välillä on kuilu etenkin nuoremman tutkijapolven kohdalla. Toisaalta palkkatyö jonkin instituution palveluksessa ei sekään ole autuaaksitekevä itsetarkoitus: esimerkiksi itsensätyöllistäjistä tiedetään, että he ovat motivoituneita ja tyytyväisiä työhönsä. Olennaista on löytää oma tiensä ja pystyä yhdistämään toimeentulo, merkitys ja tarve.
Kun työn luonne muuttuu toiseksi, koulutustasosta riippumatta edessä on usein identiteettikriisejä, oman roolin työstämistä, hyvinvoinnin ja stressinhallinnan haasteita, osin uusia verkostoja ja erilaisen näkökulman omaksumista.
Olemme erilaisia siinä, kuinka nopeasti henkinen puoli seuraa mukana. Myös suhtautuminen jyrkkiin uramuutoksiin vaihtelee. Muistan jopa lievää tuohtumusta tohtoriverkostolaisissa, kun HS taannoin uutisoi tutkijan ryhtyneen makkaramestariksi. Monta muutakin jännittävää tohtoreiden urakäännettä on koottu Skillhive-parveemme. Mielestäni varsin hieno käänne – etenkin kun tekijä itse vaikutti tyytyväiseltä ja pystyi soveltamaan tutkimaansa työssään. Tohtoritehtailu pelkän tutkinnon vuoksi ei liene millään tasolla järkevää.
Jopa korkeakoulukentän sisällä siirtymät voivat tuntua suurilta harppauksilta, ainakin meille hitaille omaksujille. Erityisen pitkään vei irtautuminen epävarmasta toisaalta-toisaalta -tiedetyylistä. Sitä käyttäen työpaikkojen ovet eivät aukene tai tilaustyöt satele. Tai kuten joskus Twitterissä tiivistin, yliopistolla tein vuoden verran tutkimustyötä, jonka tuloksia yrityskumppani hyödynsi 2 tuntia, ja ammattikorkeakoulussa jaamme yrityskumppanille 2 tunnin tapaamisessa niksejä, joita yritys hyödyntää koko seuraavan vuoden 🙂
Leena Itkonen vinkkasi Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelujen ylläpitämästä Töissä.fi -palvelusta. Se on vuonna 2013 avattu ja erityisesti korkeakoulujen opiskelijoille suunnattu palvelu, joka auttaa hahmottamaan, mihin kaikkeen koulutus antaa valmiuksia.
Tutkijakoulutetuille Tohtoriverkosto ja tämä Uratarinat-blogi voi olla yksi kanava avata tutkijakoulutettujen urasiirtymiä – jyrkillä kaarteilla tai loivemmilla käännöksillä. Vinkkaa kiinnostavista tarinoista tai tarjoa omaasi julkaistavaksi info (at) tohtoriverkosto.fi.
Tuleva webinaaritarjontamme syventyy osaltaan myös uranvaihdosteemoihin. Seuraathan jäsenilmoituksia ja valmisteilla olevaa koulutuskalenteria. Tapaamisiin Tohtoriverkostossa!